Het melkveebedrijf

022

De koeien

Op de Ettingen wordt een prachtig koppel van 100 zwartbonte en roodbonte melkkoeien gemolken aangevuld met een 80 stuks jongvee.

Er wordt in de fokkerij van de koeien een driewegkruising toegepast van Red-Holstein, Monte Beliarde en Zweeds Roodbont. Alle drie deze rassen voegen hun eigen waarde toe aan de veestapel. De Red-Holstein staat bekend om het geven van veel melk, de Monte Beliarde past qua leefomstandigheden goed in  een biologisch bedrijf en de Zweeds Roodbont vererft kalfjes die makkelijk geboren worden, wat voor een vaars ( een koe die voor het eerst moet kalven ) natuurlijk prettig is.

De biologische melk wordt geleverd aan Eko Holland, welke een samenwerkingsverband is tussen ongeveer 100 biologische melkveehouders. De melk wordt verwerkt tot een tiental verwerkers tot overheerlijke biologische zuivel, waaronder Arla Foods, Veco zuivel en Cono kaas ( Beemster kaas ).

Buiten het geven van melk hebben de koeien natuurlijk ook tot doel de weilanden te begrazen en bemesten waardoor er een mooie biologische cirkel ontstaat.

411X3908

De medewerkers

Tom Scheeres is bedrijfsleider op de Ettingen en woont met zijn gezin in de bedrijfswoning op deze locatie. Samen met vaste medewerker Theo Dijkzeul  draagt hij naast de andere activiteiten de dagelijkse zorg voor het melken van de koeien en verzorgen van het jongvee.