Onze puppy’s

Op dit moment zijn Bessie en Catootje beide bij de reu om gedekt te worden. Zie bij de pagina ‘onze teven’ welke reu we deze keer gaan gebruiken.

Onze pups groeien voornamelijk in huislijke kring op. De eerste 3 tot 4 weken van hun leven zijn ze bij ons binnen in huis, zodat ze kunnen wennen aan allerlei huislijke geluiden en ze hebben de warmte aanvankelijk ook nodig. In deze weken voedt de moeder ze meestal volledig. Alleen bij een nest groter dan 8 pups voeden wij bij met de fles.

In deze eerste levensfase ruimt de moeder alle ontlasting nog op en houdt zo de werpkist en haar pups mooi schoon. Vanaf 4 weken is het belangrijk dat de pupjes ook veel buiten de werpkist kunnen zijn, dit bevordert het zindelijk worden en zo leren ze sneller dat ze ‘het nest’ niet moeten bevuilen. Ze gaan dan buiten de werpkist poepen en plassen en u begrijpt dat dit in huis geen leefbare situatie meer is op het moment dat er 5 of meer pups hun behoefte in huis gaan doen. Om deze reden verhuizen ze dan naar onze schuur naast huis. Zo leren we ze dus buiten het nest en daarna buiten de kennel en daarna zelfs buiten de schuur ( dus echt buiten ) hun behoeften te doen.

Vanaf 4 weken oud verblijven ze dus in een lekker dik bed van stro in onze schuur, met indien nodig ( najaar, winter ) een warmtelamp erbij. De moeder mag vanaf dat moment zelf beslissen of ze erbij wil zitten, wil voeden of even weg wil zijn van het nest en haar rust wil hebben. Vanaf 4 weken beginnen we zelf ook met bijvoeden van puppymelk en later stappen we over naar gekookte koeienmelk met brinta en nog iets later brokjes met vlees.

We besteden veel aandacht aan het socialiseren van onze pups. Om te beginnen hebben we 5 kinderen in de leeftijd van 6t/m 12 jaar die heel graag met vriendjes en vriendinnetjes eens een uurtje met ze spelen en aaien, vanaf 6 weken ( na hun eerste enting ) gaan de puppy’s om beurten mee in de auto naar school om de kinderen op te halen en ook een keer mee naar het bos of een rondje over de boerderij zodat ze kunnen wennen aan allerlei andere dieren. Ze hebben met 8 weken dus echt al veel meer gezien dan alleen ons huis en onze schuur.

Wij fokken momenteel met 2 teefjes conform de regels van de Raad van Beheer. Dit betekent niet alleen dat onze ouderdieren volledig aangekeurd zijn, maar ook dat wij ons houden aan de welzijnsregels voor onze teven. Dit betekent dat we maximaal 4 nesten fokken met één teefje en dat we tussen de nesten een loopsheid overslaan. Veelal hebben wij 2 nesten kort op elkaar, dus één van Bessie en één van Catootje omdat beide teven steeds vrijwel gelijk loops zijn. Dit vinden we zelf het handigst omdat alle benodigde spullen dan nog bij de hand zijn. ( denk aan werpkist, puppymelk, flessen, spenen, warmelampen etc ). De keer daarop slaan we dus een loopsheid over, dus na onze 2 nesten uit beide teven hebben we dan vaak pas over anderhalf jaar een volgend nest.