Voltige, wat is dat?

Wat is voltige?

Voltige is een leuke tak van de paardensport, waarbij gymnastische oefeningen worden uitgevoerd op de rug van een paard. Ook leg je door te voltigeren een goede basis voor het paardrijden in het algemeen of een soepel lichaam en een betere balans en coordinatie.

Bij voltige loopt het paard rondjes aan een lange lijn: de longe. In het midden staat de longeur, hij of zij begeleidt het paard rond, waarbij een lange zweep als hulpmiddel dient. Het paard draagt geen zadel, zoals bij gewoon paardrijden, maar een singel met handgrepen erop: de beugels.  Een voltigeur leert bij voltige een goede balans en lichaamshouding en een goed aanvoelingsvermogen van het paard te krijgen. Er worden op het paard verschillende oefeningen uitgevoerd, van basiszit tot staan, en daarbij is het heel belangrijk dat het paard niet gehinderd wordt in zijn bewegingen. Een voltigepaard moet aan een aantal eisen voldoen: hij moet betrouwbaar zijn en een rustig karakter hebben. Ook moet hij beschikken over een rustige draf en galop en een brede en sterke rug.

Voordat een oefening in galop uitgevoerd kan worden, moet de betreffende oefening eerst goed beheerst worden in stap. Tijdens voltigetrainingen wordt er daarom voornamelijk in stap geoefend.

Op vakantie hebben mijn dochters op een groot paard mogen oefenen, dat was geweldig. A.s. vrijdag zullen wij op onze pony Dinky ook een voltigeles organiseren. Dinky is maar klein en lekker rustig, dus misschien voor alle kinderen wat laagdrempeliger. Wie heeft er zin om te komen gymnastieken op Dinky? Rij-ervaring is niet nodig. We beginnen om 14u., leeftijd vanaf 4 jaar ( of bijna 4 ) en graag opgeven per mail op Claudia@Ettingen.nl.

171 150 134 084