Een nieuwe periode in het jaar….

Half januari….Heel langzaam kabbelen wij hier op boerderij de Ettingen alweer naar een nieuw seizoen toe: de lente. Voor velen lijkt het misschien vroeg voor lente, maar bij ons staan de eerste schapen alweer op het punt om te lammeren. Gezellig, de drukte in de schapenstal, het geblaat en gebedel om een lekker emmertje biks en natuurlijk die allerschattigste kleine lammetjes. Hiermee breekt er weer een drukkere periode aan en sluiten wij voor ons gevoel onze winterslaap ( zoals ik persoonlijk de maanden november en december ervaar ) af. Het is elk jaar weer een spannende periode, gaat het voorspoedig dit jaar of met tegenslagen, het ene jaar is het andere niet.

Hoe het komt dat onze lammeren elk jaar vroeg geboren worden? Dat is niet moeilijk. Een schaap draagt gemiddeld ongeveer 5 maanden, dus wij hebben 5 maanden geleden onze mooie ram bij het koppel gelaten. Dat is per schapenhouder een persoonlijke keuze, die mede voor een deel ligt aan je bedrijfsvoering en manier van schapen houden. Tijdens de aflamperiode staan de schapen bij ons uiteraard op stal, lekker warm en zodat we ze goed in de gaten kunnen houden tijdens de geboorten van de lammeren. De weilanden die rondom de Ettingen liggen zijn omringd met sloten en ondanks dat we 2 keer per dag ons koppel tellen, kan je helaas niet altijd voorkomen dat een schaap of lammetje te water raakt. Als we onze lammeren vroeg geboren laten worden zijn ze alweer wat groter op het moment dat ze de wei in gaan en hierdoor ( iets ) minder kwetsbaar dan een lammetje van enkele dagen oud. En ook vaak weer iets handiger, dus raken ze minder snel in de sloot. Gezien het feit dat de weilanden erg groot zijn en het koppel regelmatig verweid moet worden is een afrastering geen passende oplossing. Verder is dit een groot bedrijf waar heel wat vee en hectaren land bij hoort. Dat geeft werk, ook in het voorjaar. Dus is het beter om dan de aflamperiode van onze schapen achter de rug te hebben.

En dan de moestuin, het wordt weer tijd om zaden te bestellen, ik ben zelfs aan de late kant. Vele moestuin-fanatiekelingen hebben hun zaad al in huis of besteld, ík moet zelfs nog gaan kijken wat ik dit jaar zal gaan zaaien. Tuinbonen in elk geval, tomaten en komkommers in de kas, courgette en aubergine, verse kruiden. Tijdens het bestellen van mijn zaden krijg ik alweer echte voorjaarskriebels, ook al is het buiten nog hartje winter. Ik heb er weer zin in!