Meewerken op Boerderij de Ettingen?

Meewerken op Boerderij de Ettingen?

Ik heb lang tijd de boot een beetje afgehouden, maar toen ik gisteren voor de zoveelste keer de vraag kreeg of er kinderen kunnen meewerken bij ons op de boerderij, heb ik nu toch besloten om in de schoolvakantie’s enkele ochtenden te organiseren waarop dit kan.

Hoe simpel het wellicht ook lijkt, kinderen in alle leeftijden ( zelfs volwassenen ) hebben hierin begeleiding nodig. Omgaan met levende wezens vereist verstand van ze. Bij het werken op een boerderij vaak iets meer verstand dan het verzorgen van jouw huisdier. Je hebt te maken met veel dieren op een betrekkelijk kleine ruimte ( de boerderij ) waardoor er schoon en verstandig gewerkt moet worden. De meeste dieren planten zich voort, hebben dus jongen, wat heel leuk is, maar specifieke aandacht nodig heeft. Ook hebben alle dieren hun eigen gedrag, dit moet je leren herkennen en mee om leren gaan, niet alleen om tot de juiste verzorging te komen ( ziekten herkennen etc..) maar ook uit veiligheidsoverwegingen. ( kan ik zomaar een kalverenhok inlopen? Kan je tussen de melkkoeien lopen en is dit veilig, hoe zorg ik dat de pony’s en de geiten niet ontsnappen?)

Het meeste en belangrijkste werk is bij ons in de ochtend, dan moeten alle dieren gevoerd worden en hebben een schone plek nodig om de dag door te brengen, de pony’s naar buiten etc. Deze ochtenden zullen buiten het heerlijke buiten leven en werken in het teken staan van educatie en zowel kinderen als volwassenen zijn welkom.

Mijn bedoeling is dat we met elkaar niet alleen een gezellige actieve ochtend in de buitenlucht hebben gehad, maar ook naar huis gaan met een pakketje kennis omtrend de boerderij en de dieren. Wat doet een boer buiten het melken, voeren en poep opruimen ( er komt zoveel meer bij kijken ), ziekten leren herkennen, waarom mag een paard of konijn geen koeienbiks, wat zijn mogelijke problemen op een boerderij en hoe gaat de boer hiermee om ( stukje bedrijfsvoering )? Maar ook dingen die simpel lijken, maar soms in de praktijk toch lastiger zijn dan je denkt, hoe houdt ik een jong konijntje vast, hoe herken ik of een dier het leuk vindt als ik deze aai, hoe begeleid ik op een veilige manier een pony aan een halster, hoe leer ik een onwennig kalf mee te lopen aan het halster, kortom, je gaat met een frisse neus en een volle buik ( de lunch doen we gezellig samen als afsluiting en om even na te praten ) als half volleerd boer ( -tje ) of boerin ( -netje ) weer naar huis!

Enthousiast geworden? Neem een kijkje op onze website voor de data, tijden, verdere inhoud en kosten en geef je snel op. De groepen moeten niet te groot worden, zodat er voor iedereen voldoende aandacht is.